Hällristningarnas kronologi och betydelse

Av | 28 juni, 2019

Återutgivning av text från 1922

Book Cover: Hällristningarnas kronologi och betydelse

I den här e-boken får du veta mer om en av forntidens mest mystiska fornminnen – hällristningarna.

När den här texten skrevs pågick en hätsk debatt bland svenska arkeologer om hällristningarna och varför de skapades. Man var oense om ristningarna var en del av en dödskult – eller om de tvärtom var en del av en fertilitetskult.
I den här texten slängs du direkt in i den här debattens slutskede.

Författare till texten är den svenske arkeologen Bror Schnittger (1882–1924). Han forskade framför allt om forntida mynt men också om försvarsanläggningar i Götaland.

Den här texten publicerades ursprungligen år 1922 i tidskriften ”Fornvännen” med rubriken ”Hällristningarnas kronologi och betydelse. Ett genmäle till docent Ekholm”.

Eftersom den här texten skrevs i början av 1900-talet så innehåller den mått, ord och namn på personer som inte är så bekanta i dag. Därför har vi kompletterat originaltexten med en ordlista.

I den här e-boken publicerar vi originalets text ordagrant och helt utan ändringar, alla namn, uttryck och till och med felstavningar har behållits.


Fakta
Namn: ”Hällristningarnas kronologi och betydelse – Återutgivning av text från 1922”
Publicerad: 2019-06-29.
ISBN: 978-91-7757-488-0
Originaltitel: ”Hällristningarnas kronologi och betydelse. Ett genmäle till docent Ekholm” (publicerades år 1922 i tidskriften ”Fornvännen”)
Författare: Bror Schnittger (1882–1924).
Tillgängliga format: PDF och EPUB
Ladda ner EPUB-versionen (1 Mb)
Ladda ner PDF-versionen (23 sidor. 1 Mb)

Kontakt: E-boksbibliotekets  tjänstgörande redaktör

Kategori: