Telegrafväsendet i Sverige

Av | 16 januari, 2019

Återutgivning av text från 1901

Book Cover: Telegrafväsendet i Sverige

I den här e-boken får du massor av intressanta fakta om hur kommunikationen med telegraf gick till vid förra sekelskiftet.
På den här tiden fanns det vare sig internet eller telefoner. Det enda snabba sättet ett skicka meddelanden var med telegraf, ett system som krävde ett stort nät med kablar och ett nätverk med bud som sedan levererade telegrammet till mottagaren.

En av de mest spännande siffrorna är att det skickades totalt 2,5 miljoner meddelanden i Sverige under ett helt år. Det är troligen bara en bråkdel av antalet meddelanden vi i dag skickar per dag med sms och e-mail.

Den här texten publicerades ursprungligen år 1901 i boken ”Sveriges land och folk. Historisk-statistisk handbok” med rubriken ”Telegrafväsendet – af amanuensen i Telegrafstyrelsen C Lundgren”.

Författare till texten är C Lundgren (1866–1918).

Eftersom den här texten skrevs på 1800-talet så innehåller den mått, ord och personer som inte är så bekanta i dag. Därför har vi kompletterat originaltexten med en kortfattad ordlista.

I den här e-boken publicerar vi originalets text ordagrant och helt utan ändringar, alla namn, uttryck och till och med felstavningar har behållits.

Fakta
Namn: ”Telegrafväsendet i Sverige. Återutgivning av text från 1901”
Publicerad: 2020-01-16.
ISBN: 978-91-7757-599-3
Originaltitel: ”Telegrafväsendet – af amanuensen i Telegrafstyrelsen C Lundgren” (publicerades år 1901 i tidskriften ”Sveriges land och folk. Historisk-statistisk handbok”)
Författare: C Lundgren (1866–1918).
Tillgängliga format: PDF och EPUB
Ladda ner EPUB-versionen (1 Mb)
Ladda ner PDF-versionen (12 sidor. 1 Mb)

Kontakt: E-boksbibliotekets tjänstgörande redaktör

Kategori: