Mästertjuven John Rogan: En ”fin” affär

Av | 20 april, 2022

Återutgivning av text från 1921

Book Cover: Mästertjuven John Rogan: En ”fin” affär
Part of the Klassiska deckare series:

En gubbe klädd i sjaskiga kläder kommer in till en pantlånare i Stockholm.
Han har med sig ett diadem som han vill sälja.
Pantlånaren anar att han kan göra en riktigt bra affär och kör en bluff – han erbjuder en låg summa och påstår att bara en juvel är äkta och att resten är fejk.

När den första svenska deckarvågen svepte fram över Sverige på 1910-talet var mästertjuven John Rogan en av huvudpersonerna. Det som gjorde Rogan unik var att han var en typ av modern Robin Hood, han stal från rika och skänkte bort stöldgodset till välgörenhet.
Så småningom avslöjades John Rogan av detektiven Leo Carring. Men i stället för att anmäla honom till myndigheterna så blev Rogan en av deckarens medarbetare.

Berättelserna om John Rogan publicerades som korta noveller i svenska dagstidningar. Den här novellen ingår i vår serie ”5-minuters deckare”, texter som är både korta och snabblästa.

Författare till texten är Samuel August Duse (1873–1933). Han började karriären som yrkesofficer vid artilleriet och skrev sina första böcker om sin äventyrliga expedition till Antarktis år 1901.

Den här texten publicerades ursprungligen i februari år 1921 i tidningarna ”Upsala Nya Tidning” samt ”Jämtlands-Posten” med titeln ”En ’fin’ affär. En historia.”.

Eftersom den här texten skrevs i början av 1900-talet så har vi kompletterat den med en kortfattad lista över ord och namn som inte är så kända i dag.

Fakta
Namn: ”Mästertjuven John Rogan: En ”fin” affär. 5-minuters deckare. Återutgivning av text från 1921”
Publicerad: 2022-04-20.
ISBN: 978-91-7863-642-6
Utgivare: Bokförlaget Klassiska deckare.
Originaltitel: ”En ’fin’ affär. En historia” (publicerades år 1921 i tidningarna ”Upsala nya tidning” och ”Jämtlands-Posten”)
Författare: S. A. Duse (1873–1933).
Mer info: Faktasajt om författaren S. A. Duse.
Tillgängliga format: PDF och EPUB
Ladda ner EPUB-versionen (1 Mb)
Ladda ner PDF-versionen (12 sidor. 1 Mb)

Kontakt: E-boksbibliotekets tjänstgörande redaktör

Kategori: